Vad är spoofing?

Spoofing innebär att bedragare skickar sms eller mejl, eller kontaktar dig via telefon, med falska avsändarnamn. Det kan till exempel vara namnet på ett välkänt företag.

Den här bedrägerimetoden är inte knuten till en specifik kommunikationskanal, utan det är tekniken att ange ett falskt avsändarnamn som kallas för spoofing.

Hur fungerar spoofing?

Spoofing kan ske både via mejl, sms och på telefon, och kan därför se ut på lite olika sätt beroende på kanal. Men den gemensamma nämnaren är att bedragaren utger sig för att vara någon annan.

Ett exempel på hur bedragarna utnyttjar spoofing, är att våra smarta telefoner inte sorterar och presenterar sms efter vilket nummer de kommer ifrån. Istället visas dem efter vilket avsändarnamn de har. Därför kan sms från bedragare som använder ett falskt avsändarnamn, hamna i samma meddelandetråd i din telefon som ett riktigt sms från det företaget.

Efterliknar företagets kommunikation

Ytterligare knep som bedragarna använder är att blanda in sanning i sina försök att luras. De kan till exempel hänvisa till något som kommunicerats på företagets hemsida eller i medier.

När vi får ett meddelande som berör något vi själva läst om nyligen känns meddelandet mer trovärdigt. Det ökar risken att bli lurad av bedragarna.

Länkar som leder till falska webbsidor

Bedragarna blir också allt skickligare på att imitera företaget de utnyttjar. Idag är det vanligt att länkar leder till en falsk webbsida, som är mer eller mindre identisk med det utnyttjade företagets.

Ett falskt angivet telefonnummer kan också leda till ett talsvar med samma jingel som det utnyttjade företaget använder i sin kundtjänst.

Hur kan jag skydda mig mot spoofing?

  • Installera ett antivirusprogram på din dator. Dessa program skyddar mot farliga filer och länkar.
  • Var alltid uppmärksam på vilka länkar du klickar på. Majoriteten av länkarna vid spoofingförsök leder till phishingsidor, och det kan inte ett antivirusprogram skydda dig mot. Klicka därför inte på något du inte är säker på kommer från en trygg källa.
  • Var sunt misstänksam och låt dig inte stressas. Bedragare hänvisar nästan alltid till att något brådskande måste åtgärdas. Vid minsta misstanke, ring själv företaget meddelandet påstås komma ifrån.

Har du blivit utsatt för spoofing?

Om du har blivit utsatt för spoofing – eller någon annan form av bedrägeri – ska du alltid anmäla det både till oss och till polisen.